{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
954 visninger | Oprettet:

Projekt opgave marsvin! {{forumTopicSubject}}

Hej alle. Jeg har fået et overemne om viden i projekt.

Og jeg har valgt marsvin.

Jeg synes bestemt det er problem stadig med dyrehandlere, burforhold, og især avl, indavl og ja bare generelt sådan som dyrehandlere sælger evt. skinnymarsvin.


Men jer der importerer dyr til Afrika, Phillipinerne osv?


Eller kan i finde på flere problemer jeg kan bruge?

// Jens


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Projekt opgave marsvin!
  • #1   13. aug 2014 Problemer:
    Generel viden og mangel på lyst til at sætte sig ind i smådyr. Mange smådyr passes forkert, fordi der af en eller anden grund er en generel tanke i samfundet, hvor alle kan få f.eks. et marsvin, og det er noget man bare lige anskaffer. Men en hund ved folk efterhånden godt er noget man skal sætte sig ind i.

    Priserne er ofte så lave på dyrene, at folk tænker at man bare kan smide dem af hos andre, eller få dem aflivet, når man f.eks. skal på ferie, og så kan man bare købe en ny når man kommer hjem.

    De problemer du remser op, er jo ikke kun problemer man oplever i dyrehandlere, og i dyrehandlere skal man også lige have i mente, at dyrene ofte sidder der i meget kort tid af gangen. Det er da et meget større problem med forkerte burforhold, skamavl, forkert foder, at de sidder alene, at de går med andre arter o.l. hos private, hvor det oftere er en årrække vi snakker om, frem for et par mdr. hos dyrehandlerne.

    Det er ikke for at forsvare forhold hos dyrehandlere, men for at sætte det lidt i perspektiv.
    Helt generelt behandler vi ikke vores kæledyr ordentligt, men det er nemmere at gå efter erhvervsdrivende, såsom landmænd og dyrehandlere


  • #2   13. aug 2014 Indavl behøver jo ikke være en dårlig ting

  • #3   13. aug 2014 Det kan jo diskuteres...

  • #4   13. aug 2014 Pia N: Tak for din kommentar! Den er jeg rigtig glad for og har set den som noget godt at tage imod!

    Tusinde tak.


    Betane: Måske ikke? Men jeg vil stadig ikke anbefale man indavler for gode avlsdyr, eller udstillingsdyr! Jeg har dårlige erfaringer... :// Men vi alle avler forskelligt.


  • #5   13. aug 2014 Man skal kende sine linjer grundigt.. udavl er ikke nødvendigvis kun godt

  • #6   13. aug 2014 Beltane:
    Igen, det kan diskuteres


  • #7   13. aug 2014 Pia N, har du facebook du deler ud? smiley

  • #8   14. aug 2014 Pia N - Nej det kan det ikke.. Det er set flere gange at linjer kan blive dårligere af der kun er udavl

  • #9   14. aug 2014 Beltane - hvilke marsvinelinjer er det så set i?
    Siden du argumenterer at det er set flere gange, så går jeg ud fra at det ikke bare er en udslynget påstand og at du derfor kan være mere specifik.


  • #10   14. aug 2014 Beltane:
    Ja, hvis du vælger dyr der ikke er gode, og ikke sortere groft ud i din bestand, hvis der opdages fejl, så kan det give problemer.
    Men indavl bliver i min optik aldrig en god udvej. Det er lidt som at sige, at man ved bedre end naturen. Skide være med hele idegrundlaget i kønnet formering og en stor genpulje, vi indavler bare på lortet, for vi ved bedst. Og i vores naivitet bilder vi os selv ind, at vi ved alt hvad der er værd at vide om samtlige gener der overhovedet eksisterer i vores dyr, så derfor sker der ikke noget.

    Og ja, jeg er klar over at indavl også forekommer i naturen. Men ved de pattedyr hvor man ser indavl, og der er en meget lille genpulje til stede, ser man også at den isolerede bestand lider enormt meget under indavlen. Dette er i særdeleshed tydeligt ved rovdyr. Der er f.eks. en gruppe løver der lever i et vulkankrater, der er mere end almindeligt hårdt presset, fordi bosættelser på kanten af krateret, gør at der praktisk talt aldrig kommer nyt blod til, sådan som der gjorde før hen.
    Her burde indavls princippet ellers være på sit optimale, da den naturlige selektion gør at de svageste individer falder fra... Alligevel går det galt, og det er fordi ingen, end ikke naturlig selektion, med 100% sikkerhed kan styre hvad der kommer igennem af gener.

    Så har man også en underart af geparder, mener den kaldes konge geparden, der har det svært, fordi der er så få individer tilbage, og dermed er deres genpulje blevet væsentligt svækket.

    Men skidt, vi er jo mennesker, så vi ved bedst.
    Vi er faktisk så fantastiske, at vi alene også kan styre klimaet.

    Ironi kan forekomme.


  • #11   14. aug 2014 Marvelous:
    Nej, hvis du vil have fat i mig, så skriv en PB her inde smiley


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #12   19. aug 2014 Jeg har lige mistet mit højtelsket marsvin som betød alt for mig. Virkelig ALT. Han mistede livet grundet sjuskede dyrlæger der i starten bagataliserede at jeg kom med et marsvin det ikke kunne spise. "Nåå, så længe den er i god stand er der tid at løbe på" Det er nok bare varmen der gør det." Som at få en kold spand vand i hovedet, når man står og forklare at den gang på gang forsøget men IKKE kan!
    Han kæmpede i 5 uger en ulidelig kamp, men tabte den til sidst. (Først efter 3 uger uden at kunne spise fandt dyrlægen ud af at det skyldes en stor betændt byld i ved kæben)
    Havde jeg haft en dyrlæge med forstand på marsvin, ville han uden tvivl have levet nu.
    Jeg er trist helt ind i hjertet og samtidig så vred at det næsten koger over. Hvordan kan dyrlæger være så ligeglade med sådan en lille fyr??? Har læst mange beretninger om folk med syge marsvin hvor dyrlægene INGEN INGEN INGEN forstand har på marsvin, men alligevel "forsøger" et eller andet og håber de er heldige. Hvilket de meget sjældent er, da marsvin er meget sårbare når de først er syge. HVORFOR erkender dyrlægen ikke at de ikke har forstand på det og istedet henviser til en gnaver ekspert?

    Jeg er stadig rystet over dette rædselsfulde forløb min elskede ven har været igennem og har ar på sjælen over alle hans lidelser.

    Så et emne kunne netop omhandle den seriøse problematik der er når ens marsvin er sygt. Det er russisk roulette hvilken dyrlæge man kommer til - og er afgørende for om ens dyr bliver rask.
    Ved det er et svært emne, men ved mange står med samme hjælpeløshed som jeg har oplevet.

    Kh
    Jannie


  • #13   19. aug 2014 Du kan på ingen måde være sikker på at dit marsvin havde overlevet, selvom dyrlægen havde opdaget det med det samme.
    Når dyret først er holdt op med at spise, er det meget sent i forløbet. Der kan betændelsen allerede have ædt en stor del af knoglen, så der ikke er noget at gøre.
    Betændelsen kan også skyldes andre ting. Hvis det f.eks. er en kindtand der er helt ødelagt og skal fjernes, så er det også noget rigtig lort, for et dyr med rodåbne tænder.

    Men det er da oplagt at klage over dyrlægen, pga behandlingen. Det er jo en reel mulighed, og naturligvis skal en dyrlæge opdage sådan noget, og ikke bare sige at det er normalt at et dyr går i spisestop. De må jo ikke engang faste op til operationer


  • #14   19. aug 2014 Beltane - du har stadig ikke svaret på mit spørgsmål. Skal jeg tolke det som at du reelt set ikke har et svar?
    I så fald er det temmeligt kikset at du sidder og udtaler dig i en debat om marsvin, hvis du ikke aner en dyt om dem og avlen af dem.


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #15   20. aug 2014 Pia N: Jeg opdagede det meget tidligt, han kunne godt spise i starten med havde problemer med visse fødevare. Så jeg tog ham til dyrlæge. De tjekkede hans kindtænder da han pænt fandt sig i at få den jernting ind i munden. Ingen spidser og meget fine tænder. (Hun fik enda kollegaen til at kigge med for at være helt sikker) Han vejede da 1300 g. og jeg fik at vide han burde slankes lidt.
    Så blev sendt hjem igen fredag med et marsvin der ikke kunne spise. Mandag var jeg deroppe igen hvor de sederede ham (bedøvede ham) for igen at tjekke kindtænderne-ingen problemer eller spidste - de sleb også fortænderne da de var skøve grunden han ugen forinden havde knækket en venstre fortand nederst. Problemet var nu bare at de have slebet dem alt alt alt for langt ned så der var minium 2 cm imellem øvre og nedre tænder! Så nu kunne han INTET spise i forhold til før.
    Jeg begyndte at tvangsfodre ham med critical care da jeg ved hvor alvorligt det er for et marsvin ikke at kunne spise. Jeg holdte modet op med at det max ville tage 2 uger uinden tændern igen var vokset ud. Efter 2 uger med fodring hver 3 timer døgnet rundt, var tænderne vokset ud igen - men igen skæve!! Dyrlægen klippede dem med en tang og ugen efter blev han lagt i fuld bedøvelse og fik taget røgten. Her fandt dyrlægen ENDELIG ud af at det var en kæmpe betændt byld der har været årsag til at han har tygget skævt. Stakkels marsvin der har lidt i 3 uger. Operationen gik fint bortset fra jeg fik et marsin hjem med skade på øjets ene hornhinde og at han ikke kunne gå samt hang skævt til den ene side. Man han begyndte trods alt at kunne spise - men hakkede underligt af fodret (kan se at fortænderne har været for lange i forhold til undertænderne, så det er sgu ikke i orden) De gav ham antibiotika hvilket gav ham alvorlig diarre, så det stoppede vi med efter 2 dage. Kun 3 dage efter fik han så lungebetændelse og jeg valgte at stoppe. Han skulle ikke lide mere, han havde allerede være alt alt alt for meget igennem og jeg kan kun fortryde at han ikke blev aflivet fra dag 1. Men et sundt og glad marsvin med masser af energi og en smule for godt i stand som man komme med første dag den før problemer med at spise - regner med ikke med skulle sådan en grum skæbne igennem grundet sjuskede dyrlæger. Jeg var til dyrlæge 9 gange samt en opertationen - så mon ikke han havde overlevet hvis det var blevet taget seriøs fra start af istedet for de grinede af mig og sagde det sikkert bare var varmen

    Lang historie, mit hjerte græder stadig og sorgen er stor. Jeg gennemlever mareridtet igen og igen og igen og vågner om natten. Det har været ikke mindre end modbydeligt. Han betød ALT for mig


  • #16   20. aug 2014 Jeg forstår slet ikke at du ikke tog til en anden dyrlæge i det forløb, for jeg var dælme ikke blevet hos en dyrlæge som grinede af mig, og klippede tænderne for kort.

  • #17   20. aug 2014 Jannie, her senere på eftermiddagen står der projekt på mit skema. Der vil jeg selvfølgelig læse dine indlæg grundigt igennem, og ja problemet med gnaverkyndige dyrlæger er stort. Rigtigt stort, taler også af erfaring desværre.


    Men det er et kæmpe emne, men måske også godt.

    Mit emne kunne hedde " Russisk Rolette ang dyrlæger og så kunne marsvin bare være et slags underemne.

    Men tak smiley



    Er ked af at høre om dit marsvin.
    Mit hjerte bløder for din oplevelse.


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #18   21. aug 2014 Hej Sweet Leaf. Jeg var faktisk hos 3 forskellige dyrlæger. Mit stor uheld var at My blev syg i sommerferien. Jeg kimede Universitets Hospitalet ned for at få tid hos nogle af deres gnaver-eksperter - men de var lige tage på 3 ugers sommerferie. Samme melding da jeg ringede til Tanddyreklinikken v. Jens Ruhnau.
    Har ALDRIG følt mig så magtesløs, græd af frustration. Men kunne ikke vente 3 uger på de kom tilbage fra ferie, så måtte køre "bødlens gang" og håbede bare at hele mit hjerte at de andre dyrlæger kunne gøre noget.

    Marvelous: Selv tak. Du oprettede dit indlæg lige efter jeg har været igennem denne lange og hårde periode. Jeg oplever stadig situationen igen og igen - men kan intet gøre for at få min bedste ven igen. Jeg håber virkelig at det kan lykkes dig at få lavet et projekt ud af det. Hvis du ender med at skrive om "Russisk Roulette hvis dit marsvin bliver sygt" så håber jeg meget på at du lige skriver hvordan det gik smiley Og måske endnu bedre at man kunne få lov at læse den - men altså KUN hvis du føler dig tilpas med det og har lyst at dele. Det er et emne der fylder meget hos mig lige for tiden. Held og lykke med det smiley
    Mange hilsner Jannie


  • #19   21. aug 2014 ok, så var du da godt nok osse uheldig smiley

  • #20   21. aug 2014 Tjah. Det kan diskuteres hvor gode de i det hele taget er ude på LIFE. Jeg ved godt de har en der er god til smådyr, men kender samtidig en der arbejder i laboratoriet, der aldrig selv ville tage sine dyr med der ud, og jeg kender til og har selv været med til alt for mange forfærdelige historier der ude, hvor dyrene ikke blev behandlet ordentligt, i videnskabens navn (spændende lidelser, så er det tilsyneladende federe at holde dyrene i live og lade dem lide, end at få dem aflivet, så man ikke længere kan følge udviklingen i sygdommen).

    Mht. tandyrlægen, så har jeg aldrig prøvet ham.
    KBH dyrehospital har nogle ok kompetente mennesker, og ellers bruger jeg Nybrovej, der er super kompetente hvis lokummet brænder (har været der ude med noget forfærdeligt lort, hvor de har afhjulpet problemet i den ene eller den anden retning).
    Så jeg kan ikke helt forstå det der argument med sommerferie.

    Og selvom det lyder som et møgforløb, kan jeg så ikke forstå at man bliver hos nogen, der insisterer på at tjekke kindtænder med det der satans metalinstrument de har. For de kan bare ikke se ordentligt med det.
    Men det er nok et spørgsmål om hvor mange gange man har oplevet vrøvl med bisser. Her står den konsekvent på røntgen når vi mistænker kindtænderne for problemer...
    Chinchilla kranier og marsvine kranier er meget ens, derfor tillader jeg mig at lave direkte sammenligninger.


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #21   22. aug 2014 Hej Pia.
    Det er første gang jeg har haft et marsvin med tandproblemer (det viste sig jo egentlig også at det ikke var tænderne der var primær problem men den byld han havde langs kæben som gjorde at han tyggede skævt). Har altid givet dem masser af hø, grene, vitakraft kugler, broccoli, gulerødder osv. netop for at holde bisserne sunde.
    Men allerede 4 dage efter at jeg første gang registrerede at han ikke spiste optimalt, blev han jo sederet (bedøvet) for at de igen kunne kigge på kindtænderne. Stadig ingen bemærkninger - kun et fortænder var begyndt at gro skævt, hvilket blev forklaret med den undertand han nogle uger tidligere havde knækket. Her var det så at de slev hans fortænder så langt ned at han nu slet ikke kunne spise.
    De 2 første dyrlæger var ukompetente, (hende der kun tjekkede tænder med det der instrument, og hende der sederet ham og sleb hans tænder for korte)

    Da jeg 2 sener kom igen var deres dyrlæge med interesse i smådyr tilabge fra ferie og ham havde jeg langt større tilid til. Han undrede sig også over at der ikke var blevet taget røgten med det samme.
    Han klippede tænderne til med en tang, og ugen efter fik jeg tid til operation af ham med røgten og for at finde årsagen til at det blev ved med at gå galt med tænderne.
    Havde jeg bare været hos ham fra start af, ville My havde sparet 3 rædselsfulde uger hvor han ikke kunne spise og hvor han langsom tabte. Så havde hans immunforsvar ikke været nede inden operationen havde han med større sandsynlighed overlevet og ikke raget en lungebetændelse til sig.

    Jeg har lært af mine erfaringer og ville blot ønske jeg kunne gøre hele forløbet om. Det kan jeg desværre ikke.
    Det hele har været så nyt for mig og har aldrig haft stået i en sådanne situation før. Men har lært lektien og ved hvad jeg skal forlange en anden gang hvis mit marsvin bliver sygt. Men når man er total uvidende så lægger man tilliden til dyrlægen - det burde man jo også kunne gøre. Men den holder ikke i virkeligheden har jeg fundet ud af -desværre.

    Tak for oplysning om de forskellige dyre hospitaler. Jeg kender ikke Nybrovej men vil gå ind og læse om dem nu. Og så overveje dem hvis der skulle gå noget galt en anden gang.


  • #22   22. aug 2014 Jeg har fået rigtig stor ros for mine handlingspørgsmål osv, så jeg håber at det her projekt bliver fantastisk!

    Det tror jeg. Men det skal bearbejdes, og gennemtænkes godt og skal have aflevere det i november....... Har liiiiidt travlt! smiley


  • #23   22. aug 2014 Jannie - som fodnote er det så heller ikke optimalt at klippe tænder med tang el.lign. Her løber man risikoen for at randen flækker helt ned i roden.

  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #24   23. aug 2014 Hej Sweet Leaf.
    Jeg ved det godt - men han var få uger for inden blevet sederet (kortvarig bedøvet), samt skulle ligges i fuld bedøvelse ugen efter. Så det var for at skåne ham for at blive udsat for alt meget. Og det var stadig kun den ene undertand der var skæv - så dyrlægen klarede det uden problemer. Har var kun 2,5 år og ellers sund og stærk så dyrlægen vurdere ingen risiko ved det.


    Marvelous: Tak for din tilbagemelding. Jeg er glad for at høre at du har fået ros for dine handlings spørgsmål Jeg er sikker på at du gør det rigtigt godt at dit projekt bliver super godt smiley


  • #25   23. aug 2014 Hos chinchillaer er det desværre ved at være en normal sygdom at deres rødder i især kindtænderne begynder at vokse vildt.
    Pga. bitter erfaring, har jeg det derfor sådan, at han jeg den mindste mistanke til tandproblemer, så står den på røntgen.
    Der er nemlig også det ved det, at hvis kindtænderne går skævt på hinanden e.l. der ikke behøver have noget med kosten at gøre (et slag eller stød på siden af hovedet i forbindelse med et fald e.l. kan f.eks. udløse skævt bid), og sådan noget kan de ikke se med de der tænger de stikker i munden på dem. Man kan ikke engang være sikker på at de kan se alle tandspidser, og selvom de kan, er det meget svært at gøre noget ved, på et vågent dyr.

    Det er noget lort at man selv skal kende til stort set alle problemer der kan opstå hos ens kæledyr for at få den korrekte hjælp. Desværre er det ofte sådan med smådyr. Man bliver simpelthen nødt til at insistere på at de gør hvad man vil have.
    Men jeg synes så stadig du skal lave en klage over den første dyrlæge du var hos Jannie.
    Jeg går ikke ud fra han havde et problem med at tage dine penge. Så skal han også behandle dig ordentligt, og ikke bagatelisere tingene, bare fordi det ikke lige er en hund.


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #26   24. aug 2014 Hej igen Pia.
    Er det på grund af forkert avl at der ses den tendens hos chinchillaer, eller er det fordi de bliver fodret forkert med for lidt groft foder? Får jeg engang et marsvin med tandproblemer igen så ved jeg også hvad jeg skal kræve af dyrlægen fra start. Jeg er stadig ikke komme mig helt oven på oplevelsen og vender og drejer hændelsen flere gang dagligt. Dog så viste det sig ved mit marsvin at der ingen problemer var ved nogle af tænderne efter røgten. Hverken kindtænder eller fortænder. Ingen spidser og fine rødder ved at alle tænderne. Det var simpelthen på grund af den betændelse byld han have som støde op til kæben. Og så har han haft tygget skævt for at undgå at det skulle gøre ondt. Stakkels lille ven, har så ondt af ham. Forstår simpelthen ikke at dyrklægerne ikke har tænkt på at undersøge det noget før. Historien var jo netop den at han havde knækket hans ene fortand. Jeg har været ny på det område, men som dyrlæge må man da kende til de problematikker der kan ligge som årsag når man til at starte med kan udelukke problemer med tænderne.
    Overvejer seriøst at tage uddannelsen til dyrlæge og kun specialisere mig i gnavere. Mit hjerte banker for de små kære væsner som ofte lider så meget under manglede interesse for dem


  • #27   25. aug 2014 Den overvejelse kan jeg godt lide Jannie.

  • #28   25. aug 2014 Der er ikke rigtig nogen der ved hvorfor rødderne har tendens til at vokse vildt. Der er et utal af fejl der kan ses i deres tænder, og hvad der er det ene eller det andet, er ikke til at sige.
    Man ved jo heller ikke om det bare er sådan hos dem. De vilde former bliver sjældent så gamle som tamformen kan blive.

    Selvom du kommer ind som dyrlæge, er det ikke sikkert der er job når du kommer ud (det er der f.eks ikke nu).
    Og så er gnaverne den største og mest diverse gruppe af pattedyr, så det der med at specialisere sig i gnavere kan godt blive vanskeligt. Jeg ved godt at der er nogen der f.eks. er interesserede i smådyr og/eller eksotiske dyr, men jeg kan ved gud ikke forstå at de kan være eksperter i dem alle, når andre dyrlæger har specialiseret sig kun inden for hunde, eller katte, eller måske en kombination af hunde og katte. Det er trods alt kun 2 arter.


  • #29   27. aug 2014 Synes det er svært at lave en problemformulering....


    Jeg har mine handlingspørgsmål, men at formulere det til en god indledning og problemformulering.. argh


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #30   28. aug 2014 Ja problemformuleringen er altid den svære del af det. Det kan godt tage lang tid at lave sådan en. Hvilket emne er du end med at ville skrive om? Tager du den om "risikoen" ved at gå til en forkert dyrlæge eller har du valgt noget andet?
    Måske vi kan komme med nogle forslag smiley


  • #31   2. sep 2014 Hej Jannie, Meget gerne foreslag!

    Ehh jeg har valgt lidt af hvert. Mest dyrehandlere tror jeg smiley


  • Jannie C
    Jannie C Tilmeldt:
    jul 2014

    Følger: 3 Følgere: 2 Svar: 48
    #32   2. sep 2014 Nogen gange er det faktisk nemmest at skrive rapporten først - og så lave problemformuleringen bagefter.
    Ofte hvis man starter med indledningen/problemformuleringen, så ender det alligevel med at man får bevæget sig uden for de spørgsmål man har lavet.

    Men hmm, er lidt tom for ideer lige på stående fod når jeg ikke ved nøjagtigt hvad du skriver om



Kommentér på:
Projekt opgave marsvin!

Annonce