{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
4.655 visninger | Oprettet:

(Marsvin) Japansk kirsebærtræ - kan de tåle det? {{forumTopicSubject}}

Jeg har fået et forespørgsel, som jeg er nødt til at melde pas overfor, så nu håber jeg, at I mere erfarne marsvinefolk herinde måske kan hjælpe mig??

En af mine gode bekendte, som også har marsvin, har spurgt mig, om marsvin kan tåle japansk kirsebærtræ? Altså grene fra træet?

Rigtige kirsebærtræer kan de, så vidt jeg ved, ikke tåle... Men det japanske er jo ikke som sådan et rigtigt kirsebærtræ...

Håber, der er nogen herinde, som kan hjælpe?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  (Marsvin) Japansk kirsebærtræ - kan de tåle det?
  • #1   23. aug 2012 hmm, ingen anelse, men kan spørge gartnerne på arbejde hvor tæt på et japansk kirsebærtræ minder om et normalt et. altså om der er blåsyre i eller ej smiley

  • #2   23. aug 2012 Lidt google søgning siger at det videnskabelige navn er <i>Prunus serrulata</i>.
    Den går altså under Prunus slægten, som indeholder blommer og almindelige kirsebær.
    Så jeg ville ikke give den smiley


  • #3   23. aug 2012 Tusind tak, Furrytails - det vil jeg fluks give videre. smiley

  • #4   23. aug 2012 Det er en skrøne at de ikke kan tåle grene fra stenfrugttræer. Blåsyren er kun i stenene, og er kun et problem hvis de knuser dem. Blade og bark er ok. Men jeg ved ikke om Japansk Kirsebær er ok, men alm. kirsebær spiser mine.

  • #5   23. aug 2012 Jeg ville nu ikke kalde det en skrøne (i hvert fald ikke uden dokumentation).

  • #6   23. aug 2012 mine første fik dem dengang vi havde sådan en stor svend i haven, og de blev begge 8 år gamle.

  • #7   23. aug 2012 Problemet skulle jo være blåsyre i grenene - blåsyre der ophobes over ukendt tidsramme for at blive for meget i sidste ende, ligesom med solanin i kartofler.

    Jeg er så en "better safe than sorry" person, så jeg ville ikke løbe risikoen. Jeg giver heller ikke svinene kartofler. Der findes så meget andet uden risiko. smiley


  • #8   23. aug 2012 Dr. med. vet. Jacqueline Kupper, som er ansat på Institut for Veterinær Farmakologi og Toksologi på Zürich Universitet og ekspert inden for giftstoffer, udtalte i 2003 følgende til ZZA, et fagmagasin for kæledyr – på spørgsmålet om hvorvidt kirsebærgrene er giftige for vores kæledyr:

    "Cyanid findes kun i frugtkernernes frø. Dvs. at grene fra stenfrugttræer gerne må gives til chinchillaer, marsvin og kaniner såfremt de ikke er sprøjtede. Kernerne skal man dog ikke tilbyde, da gnavere er i stand til at knække kernerne".

    Det er dog ret sjældent at marsvin ligefrem elsker grene fra disse træer - og da der findes så mange andre som dyrene bedre kan li' kunne man måske fodre med dem i stedet.


  • #9   23. aug 2012 Spørgsmålet opstod, fordi min gode bekendte havde fået nogle japanske kirsebærgrene til sine marsvin, men var usikker på, om hun måtte give dem det. Men jeg tror nok, hun er gået tilbage til birk og bøg. smiley

  • #10   23. aug 2012 Det fortæller stadig ikke noget om blåsyren der er i både kerner/sten samt i grenene som er det som der ophobes i kroppen og er det som er problemet.



  • #11   23. aug 2012 Den udtalelse er for såvidt også god nok, men der er jo reelt ingen dokumentation bag den, og det er 1 enkelt udtalelse, mod gud ved hvor mange udtalelser, der peger i den anden retning smiley

  • #12   23. aug 2012 Er det så nu at man skal fortælle better-safe-than-sorry-folket at lucerne (alfalfa) i de internationale videnskabelige giftdatabaser er anført som en giftig plante med en række problematiske hovedvirkestoffer, som hos dyr (ifølge veterinærtoksilogiske undersøgelser) blandt andet kan føre til frugtbarhedsforstyrrelser (som ovariecyster og uregelmæssig cyklus), gasdannelse i tarmene/oppustet mave og fotodermatitis (eksemagtigt udslæt i huden)?

    I samme giftdatabaser finder man til gengæld INTET om giftighed omkring blade og grene fra stenfrugttræer, eller rapporterede forgiftninger hos dyr forårsaget af disse. Det eneste i prunus-slægten som er giftigt, tilmed stærkt giftigt, er Prunus laurocerasus (laurbærkirsebær).

    Forskeren, som Ida citerer, er uddannet dyrlæge og specialist og forsker inden for dyr og giftplanter. Hun har medvirket til en lang række videnskabelige artikler, her fx dem fra Zürich Universitets åbne arkiv: http://www.zora.uzh.ch/view/authors_for_linking_in_citation/Kupper=3AJ=3A=3A.html

    Og hun er medforfatter til en praksisbog om dyr og giftplanter: http://www.amazon.de/Giftige-Pflanzen-f%C3%BCr-Klein-Heimtiere/dp/3830410344/ref=ntt_at_ep_dpt_1

    Og så bliver udsagnet, som Ida nævner, også manifesteret her: (link fjernet)

    På et tysk gnaverforum er der en uddannet biolog som har specialiseret sig i netop blåsyre, og hun kan også bekræfte at grene og blade fra stenfrugttræer er harmløse. Kun kernerne indeholder betænkelige mængder.

    På langt de fleste tysksprogede forums er grene- og blade fra stenfrugttræer angivet som helt ufarlige for dyr – der bliver rask væk fodret med dem og er blevet det i mange år (også længe før internettet kom frem og mistænkeliggjorde det). På flere engelsksprogede dyreforums er man efterhånden også ved ikke længere at være så stenfrugt-forskrækkede mere. Her en norsk side som refererer til et internationalt degu-forum: http://degusnorge.com/index.php/mat/tryggetre

    I øvrigt kan alle – både mennesker og dyr – nedbryde en vis mængde blåsyre pr. tidsenhed. Det er altså ikke noget som hober sig op i kroppen modsat de giftige og kemiske ingredienser i tørfoder (jeg har nævnt et bredt udvalg af assorterede videnskabelige kilder adskillige gange herinde; hvorfor nogle åbenbart ikke har lyst til at læse sandheden om pellets (siden jeg skal gentage det igen og igen for de samme personer) kan man jo kun gætte på ;).

    Mine egne marsvin er i øvrigt meget glade for kirsebærgrene (bøg og æble hitter også).
    Det lyder også til at de her kaniner har været glade for dem smiley http://www.gnavergalleri.dk/grupper/os_med_kaniner/3604-kirsebaergrene_

    Og lige en sjov ting til. Den første sætning i denne forskningsartikel:
    "Blausäure ist in fast allen pflanzlichen Lebensmitteln enthalten - meist allerdings in so geringen Mengen, daß sie für Menschen nicht gefährlich ist."
    http://www.ifp.tu-bs.de/MS4/bpsp/blaus.htm

    Oversat: Cyanid (Blåsyre) findes i næsten alle vegetabilske fødevarer – men næsten altid i så små mængder, at det ikke er farligt for mennesker.

    I samme artikel fremgår også at både mennesker og pattedyr har et velfungerende afgifgtningssystem for blåsyre. I leveren findes et enzym, som nedbryder blåsyren, og derfor udgør blåsyren i diverse næringsmidler ikke noget problem (bortset fra nogle enkelte blåsyre-bomber). Vores og dyrenes kroppe kan altså nemt klare mindre mængder blåsyre dagligt uden at der sker skader på sigt eller øjeblikkeligt:

    "Da die Menschen, wie alle Säugetiere, ein gut funktionierendes Entgiftungssystem für Blausäure besitzen, ist die letale (tödliche) Dosis relativ hoch: Sie beträgt für einen Erwachsenen etwa 50 Milligramm (mg) freier Blausäure pro Tag. Die kleinen Mengen HCN, die sich in der überwiegenden Zahl der Nahrungsmittel finden, stellen für uns überhaupt kein toxikologisches Problem dar. In der Leber eines Erwachsenen können durch die Aktivität der Rhodanase, eines Enzyms, das Blausäure zum relativ ungiftigen Rhodanid umbaut, problemlos pro Tag 20 mg bis 30 mg Blausäure entgiftet werden. Das produzierte Rhodanid wird anschließend über den Harn ausgeschieden. Unser Körper kann also mit geringen Mengen Blausäure mühelos fertig werden, ohne daß Schädigungen auftreten. Erst bei höheren Konzentrationen, bei denen der Entgiftungsmechanismus überfordert ist, kann die Blausäure ihr toxisches Potential voll entfalten, und entsprechende Vergiftungen sind die Folge."

    Faktisk tyder det på at dyr, som får en smule blåsyre dagligt, har færre parasitter i tarmene end dyr som ikke gør.

    Læsestof på dansk om blåsyre:
    http://www.afdelingz.dk/acrobat/Ufl2898_amygdalin.pdf


  • #13   23. aug 2012 nu bruger jeg så heller ikke lucerne..

    Men igen hvis man vil give dyrene grene osv. fra stenfrugts træer så er det jo op til en selv, ligesom hvis folk vil give dem kartoffler eller bønner.

    Vi er bare nogen som ikke ønsker at løbe risikoen. Men hver sin mening. Jeg har ikke læst alt det stof igennem. Jeg stod af undervejs.



  • #14   23. aug 2012 Er jeg den eneste der kan blive vanvittigt irriteret over, at tyskere tilsyneladende er de eneste der er så højrøvede, at deres publikationer ved bliver at være på tysk, mens alle andre kommer ud med ting på engelsk?

  • #15   24. aug 2012 @Sortfod - lucerne er fyldstoffet i Ovator .... men fred være med det smiley

  • #16   25. aug 2012 Sikke meget spændende information, der kommer på bordet her. smiley

    Men uha... forvirringen bliver jo nærmest total! Og at lucerne har den effekt på dyr, som beskrevet ovenfor, kommer meget bag på mig. Ud over at mange giver det til deres marsvin, er det jo også meget almindeligt til f.eks. heste, og det oven i købet i langt større mængder end til marsvinene.


Kommentér på:
(Marsvin) Japansk kirsebærtræ - kan de tåle det?

Annonce