Forskellen på kønsmoden og parringsklar Forskellen på kønsmoden og parringsklar
Jeg tror mange misforstår de to begreber når lysten til at få unger på sit dyr kommer, uanset om det så er kanin, marsvin, mus m.v.
Kønsmoden er når dyrene når den alder hvor de kan blive drægtige og man derfor bør sørge for at holde kønnene adskilte.
- Man kan sammenligne det lidt med når piger får deres menustration, i teorien er det jo så dér man _kan_ blive gravid.
Noget helt andet er så hvornår dyrene er parringsklare, altså hvornår man BØR parre dem op - det handler om at de skal være dels gamle nok, men også ofte store nok, i god nok kondition m.v.
Dvs. f.eks. marsvin, der bliver gerne kønsmodne når de er omkring 4 uger og vejer 300g - det er der man tager dem fra deres mor (I hvert fald hanungerne) og det er så også der de KAN blive drægtige og derfor SKAL kønsopdeles.
- For det er IKKE sundt for dem at blive drægtige så tidligt, det kan bl.a. hæmme deres vækst og der er større risiko for at de ikke kan finde ud af at passe ungerne og man derved mister ungerne m.v.
Der er mange risici forbundet med avl men endnu flere ved at avle for tidligt på unge dyr, både hanner og hunner.
Jeg ved godt at i naturen kigger de ikke lige på om hunnen er gammel nok osv. - men i naturen er det også survival of the fittest og handler om at producere en masse afkom og overleve og de færreste dyr i naturen lever ligeså længe som dem i fangenskab.
Synes bare man ofte ser eksempler på at de to begreber bliver rodet sammen og der er altså meget stor forskel på hvornår dyrene KAN blive drægtige og hvornår dyrene BØR blive drægtige.
- Sæt dig ind i din dyreart og læs grundigt op på hvornår din dyreart BØR blive drægtig, fremfor kun hvornår den KAN blive det.
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 11 Gnavere: 11 Emner: 263 Svar: 3.868
jun 2012
Følger: 70 Følgere: 71 Emner: 49 Svar: 1.484
maj 2010
Følger: 17 Følgere: 88 Gnavere: 5 Emner: 79 Svar: 4.006
Vi ser også at dyr lever længere i fangenskab.
De skal ikke ud og lede efter mad, og lever ikke en konstant stresset tilværelse, hvor de skal passe på rovdyr mv.
Dvs. at kroppen kan fokusere på andre ting, og så ser man bl.a. at de bliver tidligere kønsmodne.
Forskellige hormonelle påvirkninger gennem vandet og foderet kunne sikkert også være en faktor til at de bliver tidligere kønsmodne.
apr 2010
Følger: 10 Følgere: 59 Gnavere: 15 Emner: 48 Svar: 1.534
Mange af vores dyr står også i et klima der i og for sig er "baby-egnet" året rundt, ligesom der er rigeligt med mad året rundt - altså kan de blive drægtige året rundt. Hvor de i naturen oftere er påvirket af f.eks. vinteren, som de pr. instinkt ved ikke er godt "baby-vejr" og føden er også mindre, altså vil kroppen ikke kunne klare det m.v. - så i naturen vil dyrene heller ikke være i stand til at få unger så ofte som de vil i fangenskab.
mar 2011
Følger: 100 Følgere: 108 Gnavere: 20 Emner: 49 Svar: 1.180
nov 2012
Følger: 5 Følgere: 5 Gnavere: 11 Emner: 13 Svar: 39
Forskellen på kønsmoden og parringsklar