Anderledes avl {{forumTopicSubject}}
I katte og hundeverden er der mange ting at tænke på:
Katte:
Lider din kat af noget
Er det en huskat? for så er de svære at sælge
Vis det er en racekat, har den avet sygdomme?
Har du sat dig ind i katte
Har du hjem forberedt
Er din kat avlsgodkendt?
Hunde
Har din hund stamtavle
Er din hund avlsgodkendt
Har den sygdomme der er arveligt
Har den allergi
Ved du noget om hvalpe
Har du forstand på fordring
Er hanhunden avlsgodkendt
Har hanhunden stamtavle
Er begge hunde testede fri for samtlige sygdomme.
Og mange flere
Er avlen mere "hovedløs" i gnaververden
Og skal gnaveren være sund og rask og så er det, det?
Der er selvfølig også hoved løs avl i hunde og katte verden, og er også grunden til at der er over bestand af katte.
Mit spørgsmål er så om der overhoved bliver gået så meget op i det?
Ingen had overhoved og vil gerne have en pæn tone:) forsæt god "aften":)
jul 2010
Følger: 1 Følgere: 102 Gnavere: 24 Emner: 19 Svar: 3.102
Så jo der bliver for mange af os gjort lige så meget som inden for katte og hunde. Men selvfølgelige er der også blandt marsvin og andre dyrearter folk som ikke gider sætte sig ind i tingene og som bare avler løs.
Men der er også de folk som sætter sig ind i tingene og tager det ganske seriøst og tilegner sig viden og erfaringer.
mar 2012
Følger: 15 Følgere: 22 Gnavere: 1 Emner: 93 Svar: 4.241
Ved de forskellige racer har der været problemer, fx måtte jeg selv hente dyr fra Sverige fordi der var grå stær i stort set alle abylinjer i dk for nogle år siden. Selv sorterer jeg med hård hånd hvis noget virker mistænkeligt: fx en enkelt unge i kuldet som ikke følger med i vægt, den bliver solgt med rabat til kæl til nogle som beder om to af samme køn og som ikke vil avle på dem.
mar 2013
Følger: 1 Gnavere: 1 Emner: 6 Svar: 21
mar 2013
Følger: 1 Gnavere: 1 Emner: 6 Svar: 21
apr 2010
Følger: 118 Følgere: 99 Gnavere: 14 Emner: 49 Svar: 351
apr 2010
Følger: 20 Følgere: 19 Gnavere: 16 Emner: 81 Svar: 821
Når det så er sagt så er der altså nogen flere aspekter i eks. hundeavl end de fleste lige regner med - men som seriøse opdrættere af hunde bliver nødt til at have med i deres overvejelser, hvis de ønsker at gøre et godt avlsarbejde. En registreret opdrætter indenfor hundeavl bruger RIGTIG MANGE penge på at få tjekket dyrene for arvelige sygdomme (og der ER arvelige sygdomme indenfor alle racer og blandinger - uden undtagelser), netop for at forsøge at mindske problemerne. Derudover er en del racer underlagt krav om mentaltestning, så at have et hundeopdræt er ikke bare sådan lige. Selvfølgelig findes der nogen indenfor avlen som er totalt ligeglade med disse ting (og som så heller ikke er registreret i DKK), men er man seriøs så er det de regler man følger - registreret opdrætter eller ej. Derudover ligger også et stort arbejde i socialiseringsprocessen af hvalpene. Derudover skal du også indenfor DKK have opdrætteruddannelsen for at få kennelmærke.
Jeg siger altså ikke at man ikke gør et stort avlsarbejde når man arbejder med avl af kaniner, marsvin eller andre mindre kæledyr, men bare at det ikke bare lige er sådan til at sammenligne.
Tilmeldt:
apr 2010
Følger: 97 Følgere: 140 Gnavere: 24 Emner: 145 Svar: 6.130
maj 2013
Følger: 26 Følgere: 28 Emner: 18 Svar: 692
Men farverne var så utrolig smukke, så kender mange opdrættere der udover deres racedyr også har nogle " kæledyr", af krydsninger:)
sep 2011
Følger: 23 Følgere: 44 Emner: 2 Svar: 983
Opdrættere af de andre dyrearter må påstå, at de kun har gode og middelgode unger/killinger/hvalpe.
Jørgen
apr 2010
Følger: 10 Følgere: 18 Emner: 22 Svar: 2.752
Der er da er par ting som ville være rare at få ud af marsvinebestanden, men vi er nødt til at bruge trial and error, og først pille dyrene ud af avl når problemet opstår.
mar 2012
Følger: 15 Følgere: 22 Gnavere: 1 Emner: 93 Svar: 4.241
apr 2010
Følger: 20 Følgere: 19 Gnavere: 16 Emner: 81 Svar: 821
apr 2010
Følger: 10 Følgere: 18 Emner: 22 Svar: 2.752
Jeg har så læst om at den uelasticitet som visse hunner får, og som gør at man har retningslinjer for førstegangsfødende, skulle være en sygdom/lidelse - og det kunne da være nice hvis det blev en målbar størrelse.
maj 2010
Følger: 17 Følgere: 88 Gnavere: 5 Emner: 79 Svar: 4.006
Men man kan ikke helt sætte det op, om man er lige så seriøs inden for smådyrs avl/gnaver avl, som man er inden for hunde og katte. Gnaverne er den største gruppe inden for pattedyrene, så det virker lidt "unfair" at sætte en hel gruppe af dyr, op mod enkelte arter. Ikke mindst fordi mange gnavere og smådyr stadig er så relativt nye, at der ikke er behov for at tjekke op på linjerne i samme omfang. Dette er tilfældet ved en række eksotiske gnavere og smådyr, hvor man faktisk kan komme uden om det meste, ved blot at hive nyt blod ind fra tid til anden.
Men inden for chinchillaer er avl faktisk ret omfattende, om ikke andet på udstillings niveau.
Der avles i høj grad stadig mod pelsavler standard. Det gøres der også i udlandet, derfor kommer der mange udlændinge og henter dyr ved de danske pelsavlere.
Dyrene skal have et temperament så de kan håndteres, ikke går på hinanden, og ikke går på unger. Aggressive dyr behandles som regel med aflivning.
Dyrets kvalitet skal være i orden. Det er i forhold til pels og størrelse (kan sammenlignes med et hvert andet udstillings dyr, på kryds af alle arter).
Dyr med sygdomme der mistænkes for at være arvelige, avles der ikke på, og dyrene slås ned (fordi potentielt arvelige sygdomme ved chinchillaer = dødsdom i sig selv, så det er direkte dyrplageri at lade dem gå med sygdommene, når de først er påvirket af dem).
Dyr med tillært adfærd, der ødelægger pels, avles der ikke på.
Avlsgodkendt mv. er der ikke noget med, men det er der så heller ikke et behov for, fordi man ikke er ude i at have racer.
Stamtavler er der pt. intet officielt af, men folk kender deres linjer, og det er faktisk ret nemt at tjekke op på de stamtavler folk selv laver - også selvom der er hevet dyr ind fra andre lande.
Seriøse avlere er meget selektive i deres avl, og går efter at forbedre dyrene.
Så har vi de useriøse, der bare smider to dyr sammen, og så får de nogle unger. Men som sagt, dem har man altså også inden for både hunde og katte.
Og som en sidste ting - jo, vi smider også rigtig mange penge efter vores dyr, om ikke andet inden for chinchillaer. De kan være dyre i anskaffelse. Et ordentligt avlsdyr koster alt fra 500 og opefter (op til omkring 10.000, men det er nu oftere mutationsbetinget end kvalitets betinget, når de ryger over 2000-3000 kr).
Der er næsten ingen forskning i chinchillaer, så hvis vores dyr bliver syge, og der ikke umiddelbart er nogen der ved hvad der er galt, er der to muligheder: Betal en dyrlæge i dyre domme for at undersøge hvad der undersøges kan
Afliv dyret
Personligt har jeg også smidt en del penge efter obduktioner, fordi jeg ikke har vidst hvorfor mine dyr er døde. Det er dog ikke lige så dyrt som ved f.eks. hunde og katte, da man har en standard pris på obduktioner på smådyr...
Desværre er der bare ikke andre end en selv, der bruger undersøgelserne til noget, så det kræver også en del seriøsitet, at man får informationen ud.
Dybest set - hvis man vil vide noget, må man selv betale sig fra det.
apr 2010
Følger: 20 Følgere: 19 Gnavere: 16 Emner: 81 Svar: 821
Det vigtigste er vel bare at man som seriøs opdrætter går op i sine dyr og gør sit for at de trives, har det godt og bruger hovedet i avlsplanlægningen. Det er jo lige meget hvilken art man er indenfor.
Ja der findes useriøse opdrættere af alle arter, for der vil altid være nogen som ikke gider at bruge tiden på at sætte sig ind i tingene inden de bare kaster sig ud i det.
maj 2010
Følger: 17 Følgere: 88 Gnavere: 5 Emner: 79 Svar: 4.006
Men nu er det jo trådstarter der stiller et konkret spørgsmål, og det kan man vel godt svare på.
Man kan jo ikke engang rigtig sidestille katte og hundeavl (jeg kender lidt mere til hunde avl end til katte avl, og imo er hundeavl inden for klubberne også på vej ud på et skråplan, inden for en lang række racer, så kan man jo spørge sig selv hvor seriøst meget af de de laver er).
Men når der direkte bliver spurgt ind til seriøsiteten af avl på smådyr, er det vel kun naturligt at man går ind og argumenterer for seriøsiteten.
Dette er ikke møntet på trådstarter, men der er virkelig mange der tror, at når det er smådyr, sætter man bare to tilfældige dyr sammen, og så er det hele fjong. Det bliver på ingen måde taget lige så alvorligt som avl af større dyr. Heller ikke af dyreværnsorganisationer.
Bare se på hvordan man plapre løs om kørekort til hunde. Det er da muligt at de kan skade mennesker, men hovedparten af alle problemer er jo baseret på skader på andre dyr, eller at dyrene mistrives.
Hvorfor skulle det være mere vigtigt med sunde og raske hunde, der tages ordentligt hånd om, end med alle andre dyr?
apr 2010
Følger: 10 Følgere: 18 Emner: 22 Svar: 2.752
Omverdenen tager det mest alvorligt hvis dyrene er størrelse kat og opefter.
apr 2010
Følger: 20 Følgere: 19 Gnavere: 16 Emner: 81 Svar: 821
Og ja, der findes useriøsitet indenfor avl af alle arter - som jeg også har nævnt tidligere, men nu tager jeg udgangspunkt i dem som rent faktisk går op i det de laver, og som brænder for det.
At du mener at det ikke er seriøst opdræt indenfor DKK, det må jo så være din holdning. Nu kender jeg mange opdrættere som ligger rigtig meget arbejde - og penge - i deres opdræt og som gør hvad de kan for at få nogle gode og sunde hunde. Så synes ikke man kan være bekendt at skære alle opdrættere over en kam. Jeg er selv medlem af DKK, og er meget snart færdig med opdrætteruddannelsen og hundeholderuddannelsen, har ikke planer om at starte opdræt indenfor nærmeste fremtid, men er meget interesseret i området og har også planer om at tage hundetræneruddannelsen og derefter adfærdsbehandleren, når jeg har fået sparet pengene sammen. Skulle jeg nogensinde starte opdræt af hunde ville det også blive indenfor DKK.
Men nej. Du kan heller ikke sidestille katteopdræt med hundeopdræt, og jeg kan som sagt heller ikke se behovet for at sammenligne.
maj 2010
Følger: 17 Følgere: 88 Gnavere: 5 Emner: 79 Svar: 4.006
Arh, det var vist ikke helt det jeg skrev.
Jeg skrev at man inden for en lang række racer er på vej ud på et skråplan.
Inden for flere racer er det tilladt at avle på dyr med en mild form af HD eller AD.
Der er folk der er taget i f.eks. at få opereret deres cavaliere for for små kranier, men efterfølgende stadig bruge dem i avl, uden der bliver gjort noget ved det.
Schæferen (udstillings linjer, ikke brugslinjer), ligner efterhånden mere en frø end en hund, og det giver en masse helbredsmæssige problemer, der kan bevises, men alligevel ønsker man dette udseende.
En del mindre hunde avles så fladnæsede at de har store problemer med vejrtrækning, men det får lov at fortsætte.
Det er faktisk også et problem inden for en del katteracer.
Dette skyldes udelukkende udstillinger, fordi man har nogle forskruede krav inden for standarderne, og der også går mode i tingene inden for dommerne.
Og så er det ikke kun DKK der har problemer. De er som også hos f.eks. DRU, fordi trends uvægerligt spiller en meget stor rolle i udstillinger.
Hvis du f.eks. ser på den golden retriever, så er det næsten umuligt at finde en rigtig golden i dag. De er næsten alle sammen hvide.
Da den hvide avl startede, var de kendt for at være nogle rigtig lortehunde man skulle holde sig langt væk fra, og det startede i vist i sønderjylland.
I dag hedder trenden så bare, at de pine død skal være hvide (hvad det så har med en golden at gøre, kan jo diskuteres).
Hvis jeg skulle avle hunde, ville jeg også være medlem af en forening, fordi det er det eneste der giver mening for mig.
Det betyder bare ikke at jeg har tænkt mig at tilbede foreningen, og bare give dem ret i alt hvad de laver. Slet ikke når der er noget jeg mener er noget værre lort.
apr 2010
Følger: 20 Følgere: 19 Gnavere: 16 Emner: 81 Svar: 821
Jeg tilbeder skam ikke DKK, men jeg mener bare at det er den mest seriøse klub der er indenfor hundeavl. Jeg kan skam godt tænke selvstændigt bare rolig.
Men du må da have din holdning som du ønsker at have, og så tror jeg ellers jeg har fået sagt hvad jeg havde at sige til emnet.
mar 2013
Følger: 1 Gnavere: 1 Emner: 6 Svar: 21
Jeg mener bare at der er mere ro på her en andre steder når der bliver spurt til avl:)
Anderledes avl